6 teesiä Yrittäjäkassan jäsenyydestä

1
Anna itsellesi lupa yrittää rohkeasti

Yrittäjän elämänfilosofiassa työttömyys voi tuntua kaukaiselta ajatukselta. Yritystoiminta on kuitenkin aina riskialtista: noin joka toinen yritys lopettaa toimintansa 5 vuoden sisällä yrityksen perustamisesta.

Jos toimit yrittäjänä, sinun kannattaa vakuuttaa itsesi yritystoiminnan päättymisen varalta. Liittymällä Yrittäjäkassaan varmistat itsellesi ansiosidonnaisen työttömyysturvan mahdollisen työttömyyden sattuessa.

Nainen kukkakaupassa hymyilee
2
Yrittäjäkassa yrittäjille, maatalousyrittäjille & kevytyrittäjille

Yrittäjä voi liittyä Yrittäjäkassaan toimialaan tai yritysmuotoon katsomatta. Liittymisen tärkein ehto on, että olet työttömyysturvalain mukainen yrittäjä.

Toisin sanoen voit liittyä Yrittäjäkassaan, jos olet yrittäjä ja eläkevakuutuksesi (YEL, MYEL tai TyEL) vuosityötulo on vähintään 14 803 € vuonna 2024.

Kauppias asettelee hyllyyn vaaleanpunaisia Berliini-munkkeja
3
Kassajäsenyyden hyöty

Yrittäjäkassa maksaa työttömäksi jääneelle jäsenelleen ansiosidonnaista päivärahaa.

Vain kassajäsenenä sinun on mahdollista saada ansiopäivärahaa, joka on minimitasollakin 195 euroa enemmän kuukaudessa kuin Kelan maksama työttömyyskorvaus.

Taksikuski hymyilee punaisessa autossaan
4
Yrittäjän oikeus ansiopäivärahaan

Olet oikeutettu ansiopäivärahaan, kun olet toiminut yrittäjänä ja ollut Yrittäjäkassan jäsenenä vähintään 15 kuukautta edellisen 48 kuukauden aikana. Myös eläkevakuutuksesi on täytynyt olla voimassa vähintään minimitasolla 14 803 e/v (vuoden 2024 taso).

Lisäksi yritystoimintasi tulee olla lopetettu tai työskentelysi yrityksessä päättynyt.

Autokorjaaja hymyilee putsatessaan mustaa autoa.
5
Vakuutustaso valitaan itse

Sinun täytyy itse valita työttömyysturvasi vakuutustaso liittyessäsi Yrittäjäkassaan. Tämän vakuutustason tulee vuonna 2024 olla minimissään 14 803 euroa, kun taas maksimissaan se saa olla eläkevakuutuksesi vuosityötulotason suuruinen.

Nainen farkkupaidassa hymyilee ja asettelee pöydällä olevia papereita.
6
Kassajäsenyys on edullista riskienhallintaa

Kassan jäsenmaksu määräytyy sen perusteella, minkä olet itse valinnut vakuutustasoksesi. Yrittäjäkassan verovähennyskelpoinen jäsenmaksu on vuonna 2024 alimmillaan alle 10 euroa kuukaudessa.

Kukkakauppias katselee vakavana kädessään pitämäänsä viherkasvia.

Haluan vakuuttaa itseni Yrittäjäkassassa

Kaksi piirroshahmoa.

Laske yrittäjäpäivärahasi ja jäsenmaksusi

Valitse päivärahan laji ja lasten lukumäärä valikoista. Syötä valitsemasi vakuutustaso (€/vuosi tai €/kuukausi) esim. 14 803. Syötä tarvittaessa muut palkkaetuudet, joita saat päivärahakaudella. Syötä ennakonpidätysprosentti muodossa xx,xx. Esim. 26,50. Kun olet täyttänyt tarvittavat kentät, paina LASKE-painiketta.

Perustiedot
€ / v
%
Laskennallinen kk-palkka
0,00 € / kk
Päivärahaa vähentävät ansiot/etuudet
€ / kk
Vähennys 0,00 € / pv
€ / kk
Vähennys 0,00 € / pv

Lasketut arvot

Päiväraha / pv
0,00 € / pv
Päiväraha / kk
0,00 € / kk
Ennakonpidätys
0,00 € / kk
Maksetaan
0,00 € / kk
Jäsenmaksun suuruus
€ / v
Halutessasi voit maksaa jäsenmaksun 12 erässä, jolloin erän suuruus on

Palkansaajasta yrittäjäksi – mahdollisuus katkottomaan työttömyysturvaan

Mikäli olet palkansaajakassan jäsen ja päätät ryhtyä yrittäjäksi, kannattaa sinun siirtyä 3 kuukauden kuluessa yritystoiminnan aloittamisesta Yrittäjäkassan jäseneksi. Näin varmistat itsellesi mahdollisuuden katkottomaan ansioturvaan.