Palkansaajasta yrittäjäksi

Yrittäjäksi, kevytyrittäjäksi, maatalousyrittäjäksi

Oletko siirtynyt palkansaajasta yrittäjäksi? Hienoa! Sinun kannattaa liittyä Yrittäjäkassaan heti yritystoiminnan aloitettuasi, sillä näin työssäoloehtosi alkaa kertyä välittömästi. Yrittäjäkasaan liittymisen tärkein ehto on, että YEL-vakuutuksesi on voimassa vähintään 14 803 € vuosityötulolla – ennen sitä et voi liittyä kassan jäseneksi.

Palkansaajakassasta Yrittäjäkassaan – mahdollisuus katkottomaan työttömyysturvaan

Mikäli siirryt palkansaajakassasta Yrittäjäkassaan kolmen kuukauden sisällä yrittäjäksi ryhtymisestä, ansioturvaasi ei tule katkosta. Liittymisen tulee tapahtua kuukauden sisällä edellisestä kassasta eroamisesta. Lisäksi jäsenmaksujen tulee olla maksettu siirtymähetkeen saakka.

Et saa olla samanaikaisesti jäsenenä kahdessa työttömyyskassassa. Liittymislomakkeessamme voit antaa meille erovaltuutuksen, jonka perusteella toimitamme puolestasi eroilmoituksen aiempaan kassaasi.

Jos teet vastaisuudessa töitä sekä yrittäjänä että palkansaajana etkä ole varma missä kassassa sinun tulisi vakuuttaa itsesi, tee helppo Oletko yrittäjä -testi.

Infograafi, jossa visualisoidaan palkansaajasta yrittäjäksi siirtyminen.

Mikä on jälkisuojaoikeus?

Mikäli yrittäjä ei täytä yrittäjän työssäoloehtoa, kassa tutkii yrittäjän oikeuden mahdolliseen palkansaajan jälkisuojaan. Tällä tarkoitetaan palkansaajan oikeutta saada päivärahaa yrittäjyyttä edeltäneen palkkatulon perusteella.

Jälkisuojaoikeuden ehtona on, että yritystoiminta lopetetaan jälkisuoja-ajan (18 kk) kuluessa. Varsinainen jälkisuoja-aika alkaa kulua yritystoiminnan alkamispäivästä lukien. Yritystoiminnan katsotaan yleensä alkaneen silloin, kun yritys on aloittanut varsinaisen tuotannollisen tai taloudellisen toiminnan, yritys on merkitty verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin sekä ennakkoperintärekisteriin tai kun yritys on merkitty verohallinnon työnantajarekisteriin.

Sinun ei yrittäjänä kannata jäädä palkansaajakassan jäseneksi, sillä se ei kerrytä sinulle yrittäjän päivärahaoikeutta. Lisäksi jo ansaittu palkansaajan päivärahaoikeus päättyy, kun yritystoiminta on kestänyt 18 kuukautta.