Esa Airaksinen jatkaa Yrittäjäkassan puheenjohtajana — ensihakemusten määrä laskussa

Kuvassa Esa Airaksinen

Yrittäjän Työttömyyskassan kassan kokous valitsi kuopiolaisen asianajajan Esa Airaksisen jatkamaan kassan puheenjohtajana seuraavan kolmivuotiskauden ajan. Airaksinen on toiminut Yrittäjäkassan puheenjohtajana syyskuusta 2019 lähtien.

Kassan kokouksessa puhunut Airaksinen kertoi Yrittäjäkassan selviytyneen haasteellisesta viime vuodesta suhteellisen hyvin, koska massiivista yritysten konkurssi- ja lopettamisaaltoa ei lopulta tullut.

– Kulunut vuosi oli poikkeuksellinen Yrittäjäkassan 25-vuotisessa historiassa. Odotimme valtavaa asiakasvirtaa ja elimme pelonsekaisissa tunnelmissa mahdollisista konkursseista ja yritysten lopettamisista. Kassaan ei lopulta tullutkaan niin mittavia asiakasvirtoja, kuin pelättiin, koska yrittäjille mahdollistui väliaikaisen työmarkkinatuen saaminen Kelasta ilman yritystoiminnan lopettamista. Myös erilaiset yritystukimuodot ovat auttaneet yrityksiä selviytymään haastavien aikojen yli, kertoi Airaksinen.

Yrittäjäkassa maksoi lopulta etuuksia yhteensä 14 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

-Maksoimme etuuksia 1657 jäsenellemme, kun edellisenä vuonna etuutta sai 1594 jäsentä. Etuuksia maksettiin noin 14,6 miljoonalla eurolla, kun taas edellisvuonna 12,8 miljoonalla, kertoo Airaksinen.

Alkavien työttömien määrä laskussa

Kuluvan vuoden helmikuusta lähtien Yrittäjäkassaan saapuvien ensihakemusten määrä ollut laskussa. Ensihakemusten määrän laskeminen kertoo talouden toipumisesta ja yrittäjien optimistisuudesta.

-Ensihakemuksia on saapunut kassaan tammi-huhtikuun aikana 34 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Sama trendi on jatkumassa myös toukokuussa. Tämä kertoo siitä, että yrittäjät ovat sitkeitä ja sisukkaita ja he tekevät kaikkensa ennen kuin lopettavat yritystoiminnan ja tulevat päivärahan saajiksi. Olemme erittäin kiitollisia siitä, että yrittäjät saivat oikeuden väliaikaiseen työmarkkinatukeen, koska tuen avulla on saatu pidettyä elinkelpoisia yrityksiä pystyssä. Työmarkkinatukea maksetaan, uusimpien tietojen mukaan, syyskuun loppuun saakka. Tuen jatkamisella on todella iso merkitys monen yrittäjän toimeentuloon ja talouden toipumiseen, sanoo Airaksinen.

Savonlinnassa koolla ollut Yrittäjäkassa valitsi myös uuden varapuheenjohtajan, joksi nousi Ann-Sofi Ilkka,Helsinki.Kassan hallituksen uudeksi varsinaiseksi jäseneksi valittiin Mari Laaksonen,Helsinki.Hallituksen varajäseneksi valittiin Saimi Hoyer,Savonlinna ja Outi Haapamäki,Helsinki. Kassan hallituksen jäseninä jatkavat Juha-Pekka Harju,Kaarina,Jouni Korhonen,Helsinki,Mika Uusi-Pietilä,Tampere ja Roland Mattbäck,Mustasaari.