Hallitus esittää muutoksia yrittäjän työttömyysturvaan – hae työttömyysturvaa toistaiseksi nykyisten ohjeiden mukaan

Suomen hallitus esitteli toissa viikon perjantaina toimenpiteitä yritysten taloudellisen ahdingon helpottamiseksi. Kaikkiaan 15 miljardin euron suuruinen tukipaketti käsittää muun muassa lomautusprosessin nopeuttamisen ja yksityisten työeläkemaksujen väliaikaisen alentamisen. Toimenpiteet rahoitetaan lisävelalla.
Hallitus päätti samalla myös helpottaa freelancereiden ja yksinyrittäjien pääsyä työttömyysturvan piiriin yritysmuodosta riippumatta. Yritystoiminnan edellytysten tilapäisluonteinen heikentyminen koronan vuoksi on peruste arvioida yritystoiminta työllistävyydeltään sivutoimiseksi yritystoiminnaksi. Sivutoimisen yritystoiminnan perusteella henkilöllä on oikeus työttömyysetuuteen. Päätoimisesti työllistyneen yrittäjän työttömyysetuuden saaminen ei edellyttäisi yritystoiminnan lopettamista.
Muutos ei erottele eri yhtiömuodoissa harjoitettua yritystoimintaa, mikä turvaa poikkeusoloissa yrittäjien yhdenvertaisuuden. Yrittäjän oma ilmoitus riittää, mikä vähentää selvitystyön ja harkinnan tarvetta työ- ja elinkeinotoimistoissa. TE-toimisto tekee jatkossakin arvion siitä, milloin ja mistä alkaen päivärahaa voidaan maksaa. Kysy lisätietoja TE-toimistosta.
Voimassa olevan lainsäädännön mukaan ansiopäivärahaa voidaan maksaa, mikäli päivärahan hakijan yritystoiminta on päättynyt ja päivärahan hakija on työtön työnhakija työ- ja elinkeinotoimistossa. Työttömyysturvaa haetaan toistaiseksi nykyisten ohjeiden mukaan.
Työttömyysturvalakiin tehtävä muutos on määräaikainen. Muutosta valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä ja sosiaali- ja terveysministeriössä. Lisätietoja www.tem.fi, www.stm.fi
Huomaathan, että hallituksen ehdotuksia lakimuutoksista ei ole vieläkään vahvistettu. Muutosten toteutumisesta ja tarkasta sisällöstä tiedotamme myöhemmin.