Kuka ymmärtää yrittäjää?

Hallituksen kehysriihessä ehdotetaan irtisanomisen helpottamista alle 30-vuotiaiden ja alle 20 henkilöä työllistävien yritysten kohdalla. Ehdotus on kirvoittanut huikeaa keskustelua ja jossain määrin jopa yrittäjä-raivoa. Aika surullista, sanon minä.
Tarvitsemme työpaikkoja, joita luovat yrittäjät. Ja tarvitsemme työntekijöitä, jotka täyttävät tehtävänsä. Me kassassa olemme läheisessä yhteydessä työttömäksi jääneisiin jäseniimme, ja näemme, miten haasteellista elannon repiminen ajoittain on ja millaista taloudellista riskiä yrittäjät ottavat. Aika hurjalta tutuu lukea, millaisina riistäjinä näitä työpaikkojen luojia pidetään. Näemme myös sen, että yrittäjät tekevät kaikkensa, että saavat työntekijöiden palkat ja muut maksut maksetuksi vaikeissakin tilanteissa.
Yrittäjien ylivoimaisesti suurin este työntekijöiden palkkaamiselle on pelko rekrytoinnin epäonnistumisesta. Ajatus, että yrittäjät odottavat kieli pitkällä voidakseen irtisanoa työntekijöitä on täysin absurdi ja kohtuuton. Yrittäjät haluavat kaikin keinoin pitää kiinni osaavasta työvoimasta, joka on tae yrityksen menestykselle. Tämä on valtava este kasvulle ja lisätyöpaikkojen luomiselle. Tarvitsemme enemmän kasvuyrityksiä ja työllisyysasteen pitää kasvaa useita prosentteja, että tulevaisuudessa on varaa maksaa eläkkeitä ja sosiaalietuuksia. Lapsia ei synny tarpeeksi ja väki vanhenee, mikä on sangen huono yhtälö. Haluamme kuitenkin ylläpitää hyvinvointia ja jopa lisätä sitä.
Nyt on taloudessa kivaa vipinää ja toivotaan sen jatkuvan ja kannattelevan positiivista virettä mahdollisimman pitkään. Me SYT-kassassa näemme työttömyyden hienoisen laskutrendin, työttömyysaste kassan jäsenten keskuudessa on kolme prosenttia, kun se alkuvuodesta 2017 oli 3,7 prosenttia, eli mahtavaa laskua.
Aktiivimallin todelliset vaikutukset ja tilastot antavat vielä odottaa itseään. Saamme virallista tilastotietoa, kun huhtikuun hakemukset on käsitelty muutaman viikon kuluessa. Epävirallinen tuntuma on se, että kassan jäsenistä aika pieni osa olisi aktivoitunut. Kela tiedotti, että noin puolet heidän etuuden saajista olisi täyttänyt aktiivisuus edellytyksen, SYT:ssä se ei tule olemaan yhtä paljon. Mutta odotamme jännityksellä mitä tuleman pitää ja millaista aktivoituminen päivärahan saajien keskuudessa tulee olemaan.
Vielä lopuksi muistutus ja kutsu SYT-kassankokoukseen 25.5.2018 Helsinkiin. Kassankokous käyttää kassan ylintä valtaa ja kaikki jäsenet ovat tervetulleita. Kokouksessa käydään läpi edellisen vuoden tilinpäätös ja muut keskeiset tapahtumat.
Kevätterveisin,
Merja Jokinen
kassanjohtaja
SYT
 

Tarvitsemme työpaikkoja, joita luovat yrittäjät. Ja tarvitsemme työntekijöitä, jotka täyttävät tehtävänsä. Me kassassa olemme läheisessä yhteydessä työttömäksi jääneisiin jäseniimme, ja näemme, miten haasteellista elannon repiminen ajoittain on ja millaista taloudellista riskiä yrittäjät ottavat