Kymmenet tuhannet yrittäjät pohtivat toiminnan lopettamista — työmarkkinatuen jatkaminen voisi pelastaa monta elinkelpoista yritystä

kuvassa nainen korjaa pyörää

Suomen hallitus kokoontuu puoliväliriiheen 21.–22. huhtikuuta. Hallitus päättää riihessä keskeisistä linjauksistaan loppukaudelle.  Puoliväliriihestä odotetaan toimia, joilla työllisyys paranee ja julkinen talous lähtee tasapainottumaan.

Riihessä on pohdinnassa myös yrittäjille koronatilanteeseen säädetyn työmarkkinatuen jatko. Yrittäjät ovat voineet saada Kelan maksamaa työmarkkinatukea tulojen vähetessä ilman, että yritystoimintaa on edellytetty lopetettavaksi. Tämä on pelastanut kymmeniä tuhansia yrityksiä, jotka olisivat elinkelpoisia ilman koronaa. Jo pariin kertaan jatkettu tukimuoto on voimassa 30.6.2021 asti.

Yrittäjän Työttömyyskassan kassanjohtaja Merja Jokinen toivoo hallituksen jatkavan väliaikaisen työttömyysturvan maksamista mielellään vuoden loppuun saakka.

-Yrityksen lopettaminen on yrittäjälle raju liike. Kuukausien epävarmuuden, toivon ja pettymysten jälkeen yrittäjä ei todellakaan ole seuraavana päivänä täynnä tarmoa ja valmiina nappaamaan ensimmäistä työkkärissä vapaana olevaa työpaikkaa. Yrityksen lopettaminen tuo mukanaan tyhjyyden, jopa elinikäisen merkityksellisyyden katoamisen ja pahimmassa tapauksessa valtavan velkataakan. Siksi meidän tulee tehdä kaikkemme, että yritykset pysyisivät pystyssä kriisin yli. Työmarkkinatuen jatkaminen on erinomainen lääke tähän, sanoo Jokinen.

Työmarkkinatuen määrä on bruttona noin 730 euroa kuukaudessa. Kela maksoi työmarkkinatukea viime vuoden aikana 44 000 yrittäjälle. Tukea maksettiin yhteensä noin 165,8 miljoonaa euroa. Työmarkkinatuki rahoitetaan lähinnä verovaroin.

-Jos työmarkkinatuen maksamista jatketaan heinäkuusta vuoden loppuun saakka esimerkiksi 30 000 yrittäjille, olisi valtion menoerä rapiat 130 miljoonaa euroa. Jos tämä porukkaa etuuden loppumisen jälkeen joutuisi tilanteeseen, että yritystoiminta on pakko lopettaa, jotta saisi työttömyyskorvausta, olisi lasku valtiolle samasta porukasta edelleen samat 130 miljoonaa euroa. Mikäli yrittäjä on Yrittäjäkassan jäsen, saisi hän ansiopäivärahaa, mutta valtionosuuden jälkeinen osuus maksetaan kassan varoista, joten se ei lisää valtion kuluja.

-Me työttömyyskassassa tiedämme, että kerran yritystoimintansa lopetettuaan yrittäjä ei hevin ryhdy uudelleen yrittäjäksi. Työttömyysjaksot pitenevät, ja tämän välttämiseksi työmarkkinatuen jatko olisi keskeinen keino saada yrittäjät yli sen ajan, kunnes kassa alkaisi taas kilistä reippaammassa tahdissa. Yksikään yrittäjä ei ehdoin tahdoin halua tukia, vaan toivoo että business pelittää ja tulot perustuvat kassavirtaan. Työmarkkinatuki varmistaisi sen, että yrittäjällä riittäisi leipä pöytään, mistään juustosta tai makkarasta ei ole puhettakaan, kertoo Jokinen.