Minimityötulo vuonna 2015 on 12 326 euroa vuodessa

Työttömyysturvalain muutoksen myötä yrittäjän työssäoloehdon kertymiseksi tarvittava eläkevakuutuksen (Yrittäjän YEL-vuosityötulon, maatalousyrittäjän MYEL-vuosityötulon tai yrityksen osaomistajan/ yrittäjän perheenjäsenen TyEL-vuosipalkan) vuosityötulo nousi vuoden 2015 alusta 8.520 eurosta 12.326 euroon.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että, jos eläkevakuutuksesi perusteena oleva YEL,MYEL-työtulosi tai TyEL-palkkasi sekä kassan vakuutustasosi ovat alle 12.326 euroa vuodessa niin tältä ajalta ei sinulle kerry uutta yrittäjän työssäoloehtoa.
Jäsenenä voit säilyttää oikeuden ansiopäivärahaan
SYT-kassan jäsenyyttä ei tässä vaiheessa kannata katkaista, koska silloin menettää jo kertyneen vakuutus- ja työssäoloehdon.
Kassan jäsenenä voit säilyttää oikeutesi ansiosidonnaiseen päivärahaan, mikäli olet ehtinyt kerryttää yrittäjän työssäoloehdon vuoden 2014 loppuun mennessä tai sinulla on voimassa oikeus palkansaajan jälkisuojapäivärahaan.
Vanhat vakuutuskaudet ovat voimassa vähintään niin kauan, kuin 15 kuukauden työssäoloehto löytyy 48 kuukauden tarkastelujaksolta ennen mahdollista työttömyyttä eli ansiopäivärahaoikeutesi voi säilyä parhaimmassa tapauksessa syksyyn 2017 saakka.
Tarkista eläkevakuutuksesi vuosityötulo ja SYT-kassan vakuutustasosi
Sinun kannattaakin nyt tarkistaa eläkevakuutuksesi (YEL,MYEL) vuosityötulo eläkeyhtiöstäsi ja päivittää vuosityötulosi vähintään 12.326 euroon vuodessa. Tämän jälkeen tee vakuutustason muutosilmoitus myös kassaan esim. netissä http://www.syt.fi/index.php/fi/tyotulonmuutos tai sähköpostitse neuvonta@syt.fi
Jos sinun ei ole mahdollista nostaa eläkevakuututuksesi vuosityötuloa heti lakimuutoksen tullessa voimaan, voit pysyä SYT-kassan jäsenenä maksamalla nykyisen vakuutustason mukaista jäsenmaksua tai vaihtoehtoisesti voit hakea kassasta huojennettua jäsenmaksua. Huojennetun jäsenmaksun suuruus vuonna 2015 on 60 € vuodessa.
Huojennetun jäsenmaksun myöntämistä varten toimita kassaan

  • eläkeyhtiön todistus vuoden 2015 YEL/MYEL-vuosityötulosta
  • TyEL-vakuutettujen yrityksen osaomistajien ja yrittäjän perheenjäsenten tulee toimittaa palkkatodistus tai
  • Eläkevakuutuksen päättymistodistus (YEL,TyEL,MYEL)

Huomioithan kuitenkin, että pelkkä yrittäjäkassan jäsenyys ei kerrytä työssäoloehtoasi.
Jos sekä eläkevakuutuksesi vuosityötulo että kassaan valitsemasi vakuutustaso ovat jo nyt vähintään 12.326 euroa vuodessa, asia on osaltasi kunnossa.
Eläkevakuutuksen vuosityötulon tarkistamisessa ja muutoksessa ota yhteyttä eläkeyhtiöösi. SYT-kassan vakuutustasosi voit muuttaa sähköpostitse neuvonta@syt.fi tai netissä http://www.syt.fi/index.php/fi/tyotulonmuutos. Voimme muuttaa vakuutustasoasi vain ilmoituksesi perusteella.
Tämänhetkisen vakuutustasosi voit tarkistaa jäsenmaksulaskuista tai eAsioinnista. Jäsenmaksut ovat vähennyskelpoisia henkilökohtaisessa verotuksessa.
Työtulon muuttamisen ohjeet löytyvät seuraavasta linkistä:
http://www.syt.fi/index.php/fi/tietoa-jasenille/vakuutustason-muutos
* Tarkka vuoden 2015 työtulo on 12.325,56 € eli 1027,13 €/kk.