Nuori nainen bensaletkun varressa

33-vuotias Teija Mesimäki pyörittää Uudellamaalla Lohjalla Nummi- Pusulan Neste Oil -huoltoasemaa. Hän aloitti huoltoasemayrittäjänä vuonna 2010. Alku oli hankalaa kun pankkisedät eivät rohjenneet antaa lainaa kaksikymppiselle naiselle, joka halusi ostaa vanhan bensa-aseman. Yrityskaupan rahoitus hoitui sitten muuta kautta.
– Työskentelin ensin Pusulan Nesteellä kolme ja puoli vuotta. Sinä aikana vanha yrittäjämies opetti minulle lähes kaiken huoltamoalalta. Ajatus yrityskaupasta syntyi vähitellen sekä myyjällä että minulla, Mesimäki muistelee.
Ennen huoltoasematöitä Mesimäki työskenteli elintarviketehtaassa ja hänellä oli halu päästä ulos tekemisiin enemmän ihmisten kanssa.
– Parasta tässä yrittäjähommassa onkin yhteisöllisyys, että saa olla tekemisissä työntekijöiden ja alan muiden toimijoiden kanssa. Ja asiakkaat ovat tosi mukavia. Meidän huoltamolla kokoontuu monta eri porukkaa ja tämä on vähän kuin koko Pusulan kylän oma olohuone.

Pohjalaiset yrittäjägeenit

Mesimäen rohkeaa yrittäjäuraa selittävät kotitausta ja Pohjanmaan vahvat yrittäjägeenit. Alavuden lapsuuskodissa isä pyöritti koneurakointiyritystä ja tytär hyppäsi traktorin pukille heti kun jalat ulottuivat polkimille. Myös veljien mopoharrastus johdatti tyttöä huoltamoalalle.
– Pohjalaisuus ei ole naisesta lähtenyt mihinkään, vaikka olen muuttanut Etelä-Suomeen. Pohjalaiset tekevät asiat itse ja yrittäminen on meillä verissä.
Mesimäen rivakat otteet huoltamon pomona ovat tuoneet tulosta. Nopeassa ajassa bensan myynti kaksinkertaistui, rengasmyynti kymmenkertaistui ja ruokapuoli laitettiin uuteen uskoon. Neste-ketjun sisällä Pusulan piste on noussut häntäpäästä jo parhaan kuudenneksen joukkoon.
– Asiakkaat sanovat, että näkee heti, että bensistä vetää aktiivinen nainen, kun paikka on siisti ja värikäs. Pöydissä on pöytäliinat ja seinillä kivoja tauluja.
Mesimäki on laajentanut normaalin bensa-, rengas-, pikapesu-, baari ja veikkauspalvelun rinnalle myös uusia palvelumuotoja. Pusulan bensa-asemalta voi nykyään ostaa kalastuslupia, syödä Rolls-hampurilaisia, tilata juhlien pitopalvelua tai vaikka vuokrata vedettävän kuumavesipaljun viikonlopuksi.
Neste Oil Nummi-Pusula eli Teija Mesimäki Oy työllistää tällä hetkellä yrittäjän lisäksi kuusi vakituista ja neljä osa aikaista työntekijää. Vauhdikkaan punapään huoltamo takoo vuodessa noin 3 miljoonan euron liikevaihdon.
– Tulevaisuuden suunnitelmissa on 3 – 4 vuoden päästä avata toinen huoltamo Uudellamaalla, jossa olisi myös kaasuautojen tankkausmahdollisuus.