Oikeaa vai väärää tietoa?

Sosiaalinen media on  muuttanut vallankäyttöä ja käsityksiämme ympäröivästä maailmasta. Some-maailmassa oikeaa ja väärää tietoa on hankala erottaa. Kaikkinainen valetieto lisääntyy. Meitä trollataan mennen tullen ja oman mielipiteen muodostaminenkin alkaa olla vaikeaa.
Olemme halunneet uskoa puolueettomaan ja objektiiviseen tiedonvälityksen, mutta luottamus sitäkin kohtaan on saanut syviä lommoja matkan varrella ja erityisesti YLE-gaten vanavedessä. Tulee vaan mieleen, että mitähän vielä. Miten erotamme muunnellun totuuden faktasta?
Itselleni tunti aamuisin Hesarin ääressä on lähes pyhä mindfullness-retriitti, ja huomaan epäilevänä ja kyseenalaistavan lukemaani uudella tavalla. Vielä kun tietää, että media-talot kamppailevat kannattavuuden kanssa, niin mistä heille resurssit pohtivaan journalismiin? Sosiaalinen media kun pursuaa meidän jokaisen omaa tietoa ja mielipidettä.
Itseäni lähes pelottaa, miten paljon väärää tietoa esim. työttömyysturvasta ja yrittäjän työttömyysvakuutuksesta eri sivustoilla liikkuu, kun niitä ei mitenkään pysty oikaisemaan. Ja samaan aikaan suuri joukko ihmisiä niitä totena lukee. Meidän kaikkien pitäisi siten kiivetä ihan uudelle media-kriittisyyden asteelle!
Suomalaisia luonnehditaan rehellisiksi ja sanansa mittaisiksi ihmisiksi. Kaveria on autettu ja heikoimmista on pidetty huolta. Tämän soisi jatkuvan myös tulevaisuudessa. Sosiaaliturvajärjestelmämme alkuperäisen tarkoituksen merkitys tulisi kuitenkin kirkastaa. Eli sosiaaliturvalla paikataan ja tasoitetaan niitä lyhyehköjä aikoja, jolloin omaa ja perheen toimeentuloa ei muutoin, lähinnä työnteolla, voida turvata.
Jos rahavirtojen suunnat jyrkkenevät yhä kasvavien autettavien suuntaan, millä tulopuolen hanaa saadaan kiihtymään? Öljymaat pumppaavat rahapulassa enemmän ”mustaa kultaa”, mutta silloin öljyn hinta laskee eikä tulopuolelle saada kasvua.  Tämän aamun aviisissa toki kerrottiin positiivisia talousuutisia orastavasta talouskasvusta, mutta julkisen talouden kestävyysongelma on edelleenkin ratkaisematta.
Mielestäni meidän on kaikin keinoin pidettävä kiinni arvoistamme, joista meidät maailmalla tunnetaan, luotettavuus, oikeudenmukaisuus, rehellisyys ja tasa-arvoisuus. Niiden voimalla voimme saavuttaa ihan uutta kiinnostusta yhteistyökumppanina ja sijoituskohteena, kuten jo tämän syksyiset useat hankkeet (laivat, biojalostamot, slushit yms.) ovat osoittaneet.
 
Merja Jokinen
kassanjohtaja
SYT
 
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Uskalla yrittää, me tarjoamme sinulle työttömyysturvan.
Uskalla yrittää, me tarjoamme sinulle työttömyysturvan.

 
 
 
 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]