Palkansaajasta yrittäjäksi
Yrittäjäksi, kevytyrittäjäksi, maatalousyrittäjäksi
Oletko siirtynyt palkansaajasta yrittäjäksi? Hienoa! Sinun kannattaa liittyä Yrittäjäkassaan heti yritystoiminnan aloitettuasi, sillä näin työssäoloehtosi alkaa kertyä välittömästi. Yrittäjäkassaan liittymisen tärkein ehto on, että lakisääteisen eläkevakuutuksesi (YEL, MYEL tai TyEL) on voimassa vähintään 15 128 € vuosityötulolla – ennen sitä et voi liittyä kassan jäseneksi.
Palkansaajakassasta Yrittäjäkassaan – mahdollisuus katkottomaan työttömyysturvaan
Jos siirryt palkansaajakassasta Yrittäjäkassaan, sinulla saattaa olla oikeus palkansaajan jälkisuojapäivärahaan jäätyäsi työttömäksi. Jotta sinulla voisi olla oikeus jälkisuojapäivärahaan, palkansaajana kerryttämäsi 12 kuukauden työssäoloehdon tulisi löytyä kokonaisuudessaan 28 kuukauden sisältä työttömäksi jäätyäsi. Liittymisesi tulee tapahtua kuukauden sisällä edellisestä
kassasta eroamisesta. Lisäksi jäsenmaksujesi tulee olla maksettu siirtymähetkeen saakka.
Et saa olla samanaikaisesti jäsenenä kahdessa työttömyyskassassa. Liittymislomakkeessamme voit antaa meille erovaltuutuksen, jonka perusteella toimitamme puolestasi eroilmoituksen aiempaan kassaasi.
Jos teet vastaisuudessa töitä sekä yrittäjänä että palkansaajana etkä ole varma missä kassassa sinun tulisi vakuuttaa itsesi, tee helppo Oletko yrittäjä -testi.
Mikä on jälkisuojaoikeus?
Jos yrittäjä ei täytä yrittäjän työssäoloehtoa, kassa tutkii yrittäjän oikeuden mahdolliseen palkansaajan jälkisuojaan. Tällä tarkoitetaan palkansaajan oikeutta saada päivärahaa yrittäjyyttä edeltäneen palkkatulon perusteella.
Jälkisuojaoikeuden ehtona on, että yritystoiminta lopetetaan jälkisuoja-ajan (18 kk) kuluessa. Varsinainen jälkisuoja-aika alkaa kulua yritystoiminnan alkamispäivästä lukien. Yritystoiminnan katsotaan yleensä alkaneen silloin, kun yritys on aloittanut varsinaisen tuotannollisen tai taloudellisen toiminnan, yritys on merkitty verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin sekä ennakkoperintärekisteriin tai kun yritys on merkitty verohallinnon työnantajarekisteriin.
Jotta sinulla voisi olla oikeus jälkisuojapäivärahaan, palkansaajana kerryttämäsi 12 kuukauden työssäoloehdon tulisi löytyä kokonaisuudessaan 28 kuukauden sisältä työttömäksi jäätyäsi.
Sinun ei yrittäjänä kannata jäädä palkansaajakassan jäseneksi, sillä se ei kerrytä sinulle yrittäjän päivärahaoikeutta. Lisäksi jo ansaittu palkansaajan päivärahaoikeus päättyy, kun yritystoiminta on kestänyt 18 kuukautta.