Positiivisia uutisia kehiin
Suomen talous on lamaantunut. Yt-neuvottelut ovat arkipäivää. Investoinnit maassamme ovat vähäisiä. Talouskasvua pitäisi saada aikaiseksi, jotta meidän hyvinvointivaltiota voidaan pyörittää ilman jatkuvaa velaksi elämistä.
Ekonomistien talousennusteet eivät povaa hyvää. Onko Suomella mahdollisuuksia nousta kohta seitsemän vuotta jatkuneesta taantumasta? Varmasti on. Meidän pitää uskoa tulevaisuuteen eikä vaipua epätoivoon, vaikkakin jokainen Suomessa asuva joutuu osallistumaan tuleviin yhteiskunnallisiin talkoisiin.
Uutiset, joita päivittäin kuulemme tai luemme, ovat pääsääntöisesti negatiivisia. Miksi näin? Ilmeisesti positiivisten asioiden uutisointi on huomattavasti hankalampaa kuin negatiivisten.
Tilastokeskuksen ja EK:n elokuussa tekemän luottamuskyselyn mukaan kuluttajien ja yritysten tulevaisuudenusko on mollivoittoinen. Miten tämä jatkuva epävarmuudentila käännetään, jos vain harva Suomessa asuva uskoo tulevaisuuteen? Ei ainakaan sillä, että annamme negatiivisen ilmapiirin hallita elämäämme.
Pari kolme vuotta sitten eräs Suomalainen yritys tiedotti aloittavansa käänteiset yt-neuvottelut eli he palkkasivat lisää henkilökuntaa, samaan aikaan muut yritykset uutisoivat vähentävänsä työntekijöitänsä. Käänteisten yt-neuvottelujen aikana kyseisessä yrityksessä sovittiin myös useista toimenpiteistä, joiden avulla yritys voisi jatkaa menestystään myös tulevaisuudessa. Tämä sama yritys on tällä hetkellä yksi Suomen nopeimmin kasvavista ja kannattavimmista yrityksistä.
Voisiko positiivisista asioista kertominen edesauttaa talouskasvua? Ainakin minua ilahduttaa, jos Kauppalehden päivittäinen protestilista on lyhempi kuin perustettujen yritysten listaus.
Pitäisiköhän Suomeen perustaa esim. nettipalvelu, jossa yritys tai yhteisö joka palkkaa työntekijän, saisi kertoa tämän ilouutisen maksutta? Palkkausuutiset kun tuppaavat jäädä usein huomiotta. Uskoisin, että tällaisella palvelulla voisi olla tarvetta, ainakin näin korkean työttömyyden aikana.
Pekka Salokoski
SYT-kassa