Yrittäjien epävarmuus tulevasta jatkuu – 33 % yrittäjistä arvioi tarvitsevansa lisää julkista tukea
Toteutimme keväällä 2020 Yrittäjän Työttömyyskassan jäsenille suunnatun koronapandemiaan liittyvän kyselyn, jonka paljon puhuvat tulokset kertoivat yrittäjien taloudellisesta ahdingosta ja tulevaisuuden näkymien epävarmuudesta. Huhtikuussa tehtyyn kyselyyn vastanneista lähes 4000:sta Yrittäjäkassan jäsenestä 39 % aikoi hakea Kelan väliaikaista työmarkkinatukea. Kaiken kaikkiaan lähes kolme neljästä vastanneesta jäsenestä oli kohdannut merkittäviä ongelmia toiminnassaan koronakriisin aikana.
Ensimmäisen korona-aallon selättämisen jälkeen tilanne ehti jo näyttää paremmalta, mutta pelätty taudin toinen aalto on jälleen heikentänyt yrittäjien arvioita tulevaisuudesta. Yrittäjäkassan syksyllä toistamiseen toteuttama jäsenkysely paljastaa, että ilman tukia helpotusta toisen korona-aallon aiheuttamaan ahdinkoon ei ole luvassa. Kyselyyn vastasi tällä kertaa lähes 4200 jäsentä ja se toteutettiin verkossa aikavälillä 5.-9.10.2020.
Tuet ovat auttaneet yrittäjiä pysymään pinnalla
Yrittäjien taloudellisen tilanteen helpottamiseksi säädettiin keväällä pikaisesti laki väliaikaisesta työttömyysturvaoikeudesta. Lain säätämisen ansiosta yrittäjien on ollut mahdollista saada Kelan maksamaa väliaikaista työmarkkinatukea ilman yritystoiminnan lopettamista. Lain voimassaolo päättyy kuitenkin tämän hetken tietojen mukaan vuoden 2020 lopussa.
Syksyn kyselyssämme yli kolmasosa vastaajista oli hakenut Kelan väliaikaista työmarkkinatukea. Lisäksi 60 % vastaajista oli hakenut julkista tukea. Kassanjohtaja Merja Jokisen mukaan kyselyn tulokset antavat osviittaa siitä, että yrittäjille myönnetyt tuet ovat tuottaneet tulosta.
– Tukien saaminen auttoi yrittäjiä ennakoimaan tulevaisuuden näkymiä ja pääsemään kertaalleen vaikean jakson yli. Kevään kyselyyn verraten lähes yhtä suuri joukko vastaajia arvioi vielä lokakuussa jatkavansa yritystoimintaa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Myös koronakriisin aiheuttamien haasteiden määrä oli vähentynyt: huhtikuussa 40 % vastaajista kertoi koronan aiheuttaneen yritykselle erittäin paljon ongelmia, mutta lokakuussa sama luku oli laskenut 25 %:iin, kertoo Jokinen.
Uudelleen kiihtyvä koronapandemia lisää turvattomuuden tunnetta
Vaikka suurin osa yrittäjistä onnistuikin taistelemaan läpi ensimmäisen korona-aallon, tautitilanteen uudelleen heikentyminen on palauttanut monet takaisin ahdinkoon.
– Koronatilanteen uudelleen kiihtymisen seurauksena yrittäjät ovat entistäkin kuormittuneempia. Yritystoiminnan taloudellisen tilanteen lisäksi monet ovat huolissaan omasta ja lähimmäisten terveydestä. Samalla väsymys ja turhautuminen jatkuvasti vaihtuviin ja tiukentuviin rajoituskäytäntöihin nostavat päätään, kertoo Jokinen.
Jokinen arvioi, että määräaikaiselle työttömyysturvalainsäädännön muutokselle olisi todennäköisesti tarvetta myös jatkossa, jos koronatilanne jatkaa toisen aallon seurauksena pahenemistaan.
– Suomen Yrittäjät ovat esittäneet ehdotuksensa yrittäjien väliaikaisen työmarkkinatuen voimassaoloajan pidentämisestä kesäkuun 2021 loppuun asti. Järjestön mukaan konkurssien välttämiseksi olisi tärkeää lisätä yrittäjien mahdollisuuksia parantaa toimintaympäristön ennustettavuutta kriisiajan yli. Olemme Yrittäjäkassassa samalla linjalla sen suhteen, että nykyisen väliaikaisen työmarkkinatuen päättyminen vuoden lopussa riskeeraa monen yrityksen jatkamismahdollisuudet ja saattaa pahimmillaan aiheuttaa konkurssiaallon. Kyselymme osoittaa, että myös suoran julkisen tuen tarve on lähitulevaisuudessa suuri: jopa kolmasosa vastaajista arvioi tarvitsevansa lisää julkista tukea lähitulevaisuudessa, Jokinen mainitsee.
Tunnelin päässä myös valoa – osa yrittäjistä on selvinnyt kriisiajasta kokonaan ilman vaikeuksia
Kaikki yrittäjät eivät ole kärsineet kriisiajasta yhtä paljon kuin toiset. Osa yrittäjistä nimittäin kertoo, ettei koronapandemialla ole ollut mitään vaikutusta liiketoimintaan – kaikki pyörii normaalisti ja tulevaisuus näyttää valoisalta.
– Myös Yrittäjäkassan käsittelytilanne on tällä hetkellä rauhallinen. On kuitenkin huomioitava, että yrittäjien työttömyys tulee palkansaajiin verrattuna jälkijunassa. Hakemusmäärien nousemisen riski on olemassa niin pitkään, kun koronakriisi jyllää ja vielä sen jälkeenkin. Olemme kuitenkin varautuneet kassassa nouseviin hakemusmääriin ja teemme jatkossakin kaikkemme, jotta pystymme palvelemaan jäseniämme mahdollisimman hyvin, kertoo Jokinen.
Lisätietoja: