Yrittäjien jaksaminen parantunut hieman — jatkuvasti muuttuva koronatilanne herättää huolta

Kuvassa kassanjohtaja Merja Jokinen

Väsymys ja turhautuminen jatkuvasti vaihtuviin ja tiukentuviin rajoituskäytäntöihin nostavat päätään yrittäjien keskuudessa. Yritystoiminnan taloudellisen tilanteen lisäksi monet yrittäjät ovat huolissaan omasta ja lähimmäistensä terveydestä.  Yrittäjäkassan teettämän jäsenkyselyn mukaan yrittäjien jaksaminen on kuitenkin kohentunut hieman sitten viime kevään.

Yrittäjän Työttömyyskassan marras-joulukuussa tekemän jäsenkyselyn mukaan 41 % kassan jäsenistä arvioi oman jaksamisensa hyväksi tai erittäin hyväksi. 54 % kyselyyn vastanneista kokee oman työkykynsä hyväksi tai erittäin hyväksi.

Kassanjohtaja Merja Jokisen mukaan yrittäjät ovat todella kuormittuneita alueellisten rajoitusten takia. Lisäksi monen yrittäjän taloudelliset puskurit alkavat olla käytetty.  

– Kyselyn mukaan yrittäjien jaksaminen on kohentunut hieman sitten viime kevään, jolloin 38 % kyselyyn vastanneista arvioi oman jaksamisensa hyväksi tai erittäin hyväksi. Kyselymme tehtiin kuitenkin marras-joulukuun taitteessa, eli juuri ennen kuin koronakriisi paheni uudelleen, kertoo Jokinen ja jatkaa.

– Yrittäjyyteen kuuluu epävarmuus ja riskit, mutta jatkuvasti muuttuvan koronatilanteen ja sen mukaan muuttuvien rajoitusten ja suositusten myötä monen yrittäjän tulevaisuuden näkymät ovat sumeat. Nyt olisi tärkeää jatkaa marraskuun lopussa lakannutta työmarkkinatukea. Tuki on pelastanut monen yrittäjän toimeentulon, kun yritystoimintaa ei ole tarvinnut lopettaa tuen saamisen ehtona.

Osalla yrittäjistä menee hyvin

Kaikki yrittäjät eivät ole kärsineet kriisiajasta yhtä paljon kuin toiset. Osa yrittäjistä nimittäin kertoo, ettei koronapandemialla ole ollut mitään vaikutusta liiketoimintaan – kaikki pyörii normaalisti ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

– Myös Yrittäjäkassan käsittelytilanne on tällä hetkellä suhteellisen rauhallinen. Maksoimme marraskuussa etuuksia 848 jäsenelle, kun vuotta aiemmin marraskuussa etuuksia sai 951 jäsentä. On kuitenkin huomioitava, että yrittäjien työttömyys tulee palkansaajiin verrattuna jälkijunassa. Hakemusmäärien nousemisen riski on olemassa niin pitkään, kun koronakriisi jyllää ja vielä sen jälkeenkin. Olemme kuitenkin varautuneet kassassa nouseviin hakemusmääriin ja teemme jatkossakin kaikkemme, jotta pystymme palvelemaan jäseniämme mahdollisimman hyvin, kertoo Jokinen.  

Yrittäjäkassan jäsenkysely toteutettiin sähköpostikyselynä 29.11.-7.12.2021 välisenä aikana. Kyselyyn vastasi lähes 2700 Yrittäjäkassan jäsentä.