Pääsääntöisesti yrittäjäpäiväraha määritellään sen vakuutustason perusteella, jonka mukaan yrittäjä on vakuuttanut itsensä Yrittäjäkassassa 15 kuukauden ajan ennen työttömyyttä. Kassaan valittu vakuutustaso ei saa olla suurempi kuin jäsenen lakisääteisen eläkevakuutuksen vahvistettu vuosityötulo (YEL-, MYEL- tai TyEL). Päivärahan määrittelyssä otetaan huomioon työtulotasojen kuukausikeskiarvo työttömyyttä edeltäneen 15 kuukauden ajalta, jona aikana työtulossa voidaan työttömyysturvalain mukaan ottaa huomioon enintään 20 prosentin korotus. Jos kassan vakuutustasoa nostaa enemmän kuin 20 %, korotettua tasoa tulee ylläpitää 15 kuukautta, jotta myös 20 prosentin ylittävä osuus otetaan päivärahan perusteeksi. Jos kassaan ilmoitettu vakuutustaso on suurempi kuin vahvistettu eläkevakuutustulo, päivärahaa maksetaan eläkevakuutustulon perusteella. Jos taas kassaan ilmoitettu vakuutustaso on pienempi kuin vahvistettu eläkevakuutustulo, päivärahaa maksetaan kassaan ilmoitetun vakuutustason perusteella. Mikäli eläkevakuutustulo ja/tai kassaan ilmoitettu vakuutustaso ovat vaihdelleet, päivärahaa maksetaan työttömyyttä edeltäneen 15 kuukauden työtulojen kuukausikeskiarvon perusteella. Lue lisää päivärahan määrittelystä: Päivärahan määrittely ja maksaminen
Työttömyysturvassa yrittäjiä ovat YEL- ja MYEL-vakuutetut yrittäjät sekä tietyin edellytyksin yrityksessä työskentelevät TyEL-vakuutetut osaomistajat sekä yrittäjän perheenjäsenet. Yrittäjä on työttömyysturvan piirissä, kun hän työllistyy siten, että hänen eläkevakuutuksen perusteena oleva työtulonsa on vähintään 15 128 euroa vuodessa. Pelkkä yrityksen tai sen osan omistaminen ei vielä tee sinusta yrittäjää. Yrittäjäkassaan voi liittyä henkilö, joka… on YEL- tai MYEL-vakuutusvelvollinen (poislukien apurahansaaja) Yrittäjäksi katsotaan myös TyEL-vakuutuksen piiriin kuuluva yrityksen osaomistaja ja yrittäjän perheenjäsen, jos hän omistaa yksin vähintään 15 % tai jos hän yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa vähintään 30 % yhtiöstä, jossa hän työskentelee johtavassa asemassa (tj, hallituksen jäsen) omistaa yksin tai jos hän yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa vähintään 50 % yhtiöstä, jossa hän työskentelee ilman johtavaa asemaa (työntekijänä) Lue lisää Kuka on perheenjäsen? Johtava asema Välillinen omistus Yrittäjämääritelmän mukaiseen omistusosuuteen voidaan laskea mukaan myös välillinen omistus toisen yrityksen kautta. Välillinen omistus toisen yrityksen kautta lasketaan mukaan, jos henkilö omistaa itse tai yhdessä perheensä kanssa väliyhtiöstä vähintään 50 %. Testaa Oletko yrittäjä?
Yrittäjäksi katsotaan myös TyEL-vakuutettu yrityksen osaomistaja ja yrittäjän perheenjäsen, jos hän omistaa yksin vähintään 15 % tai jos hän yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa vähintään 30 % yhtiöstä, jossa hän työskentelee johtavassa asemassa (tj, hallituksen jäsen) omistaa yksin tai jos hän yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa vähintään 50 % yhtiöstä, jossa hän työskentelee ilman johtavaa asemaa (työntekijänä) Välillinen omistus Yrittäjämääritelmän mukaiseen omistusosuuteen voidaan laskea mukaan myös välillinen omistus toisen yrityksen kautta. Välillinen omistus toisen yrityksen kautta lasketaan mukaan, jos henkilö omistaa itse tai yhdessä perheensä kanssa väliyhtiöstä vähintään 50 %.
Laskutuspalveluyritysten kautta työllistyvät ns. kevytyrittäjät voivat myös vakuuttaa itsensä Yrittäjäkassassa. Kevytyrittäjä voi liittyä Yrittäjäkassan jäseneksi, jos hänen YEL-vakuutuksensa vahvistettu vuosityötulo on vähintään 15 128 €. Kevytyrittäjiä koskevat samat lait ja säännökset kuin muitakin yrittäjiä ja yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Lähtökohtaisesti kevytyrittäjyys katsotaan päättyneeksi, kun yritystoiminnan tuotannollinen ja taloudellinen toiminta on loppunut ja olet luopunut YEL-vakuutuksesta. Lue lisää kohdasta Jäitkö työttömäksi. Ansiopäivärahaan on oikeus yrittäjäkassan jäsenellä, joka on ollut vakuutettuna vähintään 15 kuukauden ajan, ja joka on vakuutettuna ollessaan täyttänyt yrittäjän työssäoloehdon. Palkansaajasta kevytyrittäjäksi siirtyvällä voi olla mahdollisuus katkottomaan työttömyysturvaan.
Palkansaajan työssäoloehtoa voi kerryttää vain palkansaajakassan jäsenenä. Yrittäjäkassan jäsenenä et voi kerryttää palkansaajan työssäoloehtoa. Jos aloitat kokoaikaisen palkkatyön, sinun kannattaa liittyä palkansaajakassan jäseneksi välittömästi työn alettua. Kun vaihdat kassaa heti tilanteen muuttuessa, mahdollinen päivärahaoikeutesi pysyy voimassa katkotta jälkisuojapäivärahalla. Palkansaajan työssäolo- ja vakuutusehto on 12 kuukautta. Jos siirryt palkansaajakassaan ja jäät työttömäksi ennen kuin olet ehtinyt täyttää palkansaajan työssäoloehdon, palkansaajakassa voi maksaa sinulle yrittäjän jälkisuojapäivärahaa, joka määritellään Yrittäjäkassaan valitun työtulon perusteella. Jos olet saanut Yrittäjäkassasta työttömyyspäivärahaa, palkansaajakassa maksaa entisen suuruista päivärahaa enintään enimmäisaikaan oikeuttavan ajan (300, 400 tai 500 päivää). Jos myöhemmin täytät palkansaajan työssäoloehdon, työttömyyspäivärahasi määritellään uudelleen. Hae päivärahaa siitä kassasta, jonka jäsenyys on voimassa työttömyyden alkaessa. Kassaa ei voi vaihtaa työttömyysaikana. Päivärahaoikeuden säilyminen kassaa vaihdettaessa edellyttää, että liityt uuteen kassaan kuukauden sisällä Yrittäjäkassasta eroamisesta. Jotta etuudet säilyvät uudessa kassassa, täytyy Yrittäjäkassan jäsenyyden olla kunnossa ja jäsenmaksut maksettu eropäivään asti. Palkkatyön alkaminen ei aina tarkoita, että Yrittäjäkassasta pitäisi erota. Jos yritystoiminta keskeytyy muutamaksi kuukaudeksi päätoimisen palkkatyön vuoksi, voit jatkaa Yrittäjäkassan jäsenenä. Ilmoita kuitenkin kirjallisesti muutoksesta Yrittäjäkassaan jäsenmaksujen tarkistamista varten. Jos saat Yrittäjäkassasta päivärahaa, voit myös olla palkkatyössä menettämättä Yrittäjäkassan päivärahaoikeutta. Lisätietoja palkansaajakassoista saat Työttömyyskassojen yhteisjärjestöstä.
Jos siirryt palkansaajakassasta Yrittäjäkassaan, sinulla saattaa olla oikeus palkansaajan jälkisuojapäivärahaan jäätyäsi työttömäksi. Jotta sinulla voisi olla oikeus jälkisuojapäivärahaan, palkansaajana kerryttämäsi 12 kuukauden työssäoloehdon tulisi löytyä kokonaisuudessaan 28 kuukauden sisältä työttömäksi jäätyäsi. Liittymisen tulee lisäksi tapahtua kuukauden sisällä edellisestä kassasta eroamisesta. Siirtyessäsi yrittäjäksi sinun kannattaa liittyä Yrittäjäkassaan heti yritystoiminnan alkaessa. Näin työssäoloehtosi alkaa kertyä heti ja voit saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa yrittäjäkassasta jo 15 kuukauden kuluttua, mikäli jäät tuolloin työttömäksi. Lue tarkemmin täältä.
Yrittäjäkassan sääntöjen mukaan jäsen voi halutessaan erota kassasta kirjallisella tai sähköisellä ilmoituksella. Ilman eroilmoitusta jäsenyys katsotaan päättyneeksi viimeistään sen kalenterikuukauden lopussa, jolloin jäsen täyttää 68 vuotta. Ansiosidonnaista päivärahaa voi saada korkeintaan 65-vuotiaaksi saakka. Jos jäsenellä on erotessaan suorittamattomia jäsenmaksuja, lähetämme uuden laskun. Eronneella tai erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta saada takaisin kassalle suorittamiaan jäsenmaksuja, jotka kohdistuvat eroamis- tai erottamisajankohtaa edeltävään aikaan. Kuukauden sisällä eropäivästä peruttu eroilmoitus voidaan hyväksyä ja jäsenyyttä jatkaa. Yli kuukauden jälkeen eroilmoituksesta ei jäsenyyttä jatketa, vaan halutessaan voi liittyä uudelleen kassan jäseneksi ja hän ei saa laskea hyväkseen aikaisempaa jäsenenä oloaikaansa eikä aikaisemmin suorittamiaan jäsenmaksuja. Älä eroa kassasta, jos lopetat yritystoimintasi ja aiot hakea työttömyyspäivärahaa. Päivärahaa voidaan maksaa vain kassan jäsenille. Työ- ja elinkeinotoimiston toteaman työttömyyden ajalta sinulla on oikeus huojennettuun jäsenmaksuun. Myönnämme huojennetun jäsenmaksun ensimmäisen päivärahahakemuksesi käsittelyn yhteydessä. Jos siirryt palkkatyöhön, liity jonkun palkansaajien työttömyyskassan jäseneksi. Lue lisää kassan säännöistä.
Työttömyyskassan jäsen voidaan erottaa, jos hän ei noudata kassan sääntöjä. Yleisin erottamisen syy on jäsenmaksujen maksamatta jättäminen. Erotettu jäsen menettää kartuttamansa työssäoloehdon, eikä hän saa takaisin jo maksamiaan jäsenmaksuja. Erottamisesta annetaan jäsenelle aina valituskelpoinen päätös. Kuukauden sisällä eropäivästä peruttu eroilmoitus voidaan hyväksyä ja jäsenyyttä jatkaa. Yli kuukauden jälkeen eroilmoituksesta ei jäsenyyttä jatketa, vaan halutessaan voi liittyä uudelleen kassan jäseneksi ja hän ei saa laskea hyväkseen aikaisempaa jäsenenä oloaikaansa eikä aikaisemmin suorittamiaan jäsenmaksuja. Lue tarkemmin Yrittäjäkassan säännöt