Yrittäjäkassan jäsenmaksut ja laskutus

Yrittäjäkassan jäsenmaksu vuonna 2025 on 1,7 % vakuutuksen perusteena olevan vuosityötulon 9 600 euron ylittävästä osasta. Laskurien avulla voit kätevästi selvittää yrittäjäpäivärahasi ja jäsenmaksusi suuruuden. Siirry laskuriin tästä

Voit valita itsellesi enimmillään eläkevakuutuksen (YEL-, MYEL-työtulo, osaomistajan/yrittäjän perheenjäsenen TyEL-palkka) vuosityötulotasoasi vastaavan vakuutuksen tason. Summa voi olla siis mikä tahansa valitsemasi euromäärä, joka ylittää 15 128 euroa.

Työttömyysvakuutus kannattaa ottaa heti samansuuruisena kuin YEL-, MYEL- tai TyEL-tulo on. Myöhemmin tehty yli 20 prosentin korotus vaikuttaa täydellä teholla vasta 15 kuukauden kuluttua korotuksesta. Lue 20 % säännöstä.

Hae huojennettua jäsenmaksua ajoilta, joilta työssäoloehto ei kerry.

Jäsenmaksulaskut

Voit maksaa jäsenmaksun valintasi mukaan joko yhdessä, neljässä tai 12 erässä. Lähetämme pankkisiirrot postitse. Vuoden 2025 jäsenmaksulaskut postitetaan porrastetusti tammi–helmikuun aikana kaikille jäsenille, jotka ovat maksaneet edellisvuoden jäsenmaksun kokonaan. Uudet jäsenet saavat laskut 1–2 viikon kuluessa liittymislomakkeen saapumisesta kassaan. Jos olet kadottanut laskusi tai et ole saanut niitä lainkaan, ota yhteys kassaan, niin toimitamme sinulle uudet laskut. Voit saada laskut myös e-laskuina (lue lisää Tietopankista).

Uusi jäsen maksaa jäsenmaksun sen kuukauden alusta lukien, jonka kuluessa hän on liittynyt jäseneksi. Uuden jäsenen laskutuksen sovitamme liittymisvuonna edellä mainittuun aikatauluun.

Jäsenmaksulaskutus on kuukausittainen ja yrittäjän ansiopäiväraha määräytyy kuukausittain. Lue lisää jäsenmaksulaskuista ja päivärahan määrittelystä.

Yrittäjäkassan jäsenmaksu on vähennyskelpoinen

Yrittäjäkassan jäsenmaksut ovat vähennyskelpoisia henkilökohtaisessa verotuksessasi. Lähetämme tiedot maksetuista jäsenmaksuista suoraan verottajalle. Lue lisää Tietopankista.

Esimerkkejä vuoden 2025 työtulosta, jäsenmaksusta ja päivärahasta

Yrittäjäkassan maksama ansiopäiväraha koostuu perus- ja ansio-osasta. Perusosan suuruus vuonna 2025 on 37,21 euroa. Ansio-osan suuruus on 45 % päivä­palkan ja perusosan erotuksesta. Jos kuukausitulo on yli 3 534,95 euroa, ansio-osa on sen ylimenevältä osalta 20 %. Ansiopäiväraha on veronalaista ansiotuloa.

Finanssivalvonta vahvistaa jäsenmaksun

Yrittäjäkassan jäsenmaksun vahvistaa Finanssivalvonta kassan esityksen pohjalta. Työttömyyskassan jäsenmaksu on määrättävä siten, että se yhdessä rahoitusosuuksien kanssa riittää työttömyyskassan sitoumusten täyttämiseen eli etuuksien maksuun. Lisäksi jäsenmaksua vahvistettaessa on otettava huomioon se, että työttömyyskassalla tulee olla työttömyyskassan rahoituksen ja maksuvalmiuden turvaamiseksi tasoitusrahasto, johon siirretään työttömyyskassan vuotuinen ylijäämä.

Yrittäjäkassan tasoitusrahaston pitää olla merkittävästi korkeampi kuin palkansaajakassalla. Yrittäjäkassan rahoituksen ja maksuvalmiuden turvaamiseksi tasoitusrahastossa on oltava Finanssivalvonnan vahvistama vähimmäismäärä (250 %), mikä tarkoittaa, että yrittäjäkassa selviytyy hallintokuluistaan sekä omalla vastuullaan olevista etuusmenoistaan kahden ja puolen vuoden ajan ilman jäsenmaksutuloa. Palkansaajakassalla tasoitusrahaston pitää olla vähintään 100 %.

Yrittäjäkassalle maksetaan valtion osuutena kustakin ansiopäivärahasta peruspäivärahaa vastaava määrä (37,21 euroa v. 2025) ja lopusta rahoituksesta vastaa yrittäjäkassa itse. Palkansaajakassalle maksetaan valtion osuus sekä Työllisyysrahaston osuus. Palkansaajankassan vastuulle jää 5,5 prosenttia ansiopäivärahasta, kun taas yrittäjäkassan vastuulle jää noin 40 prosenttia.

Erilaisen rahoituspohjan vuoksi yrittäjäkassan jäsenmaksu on korkeampi verrattuna palkansaajakassan jäsenmaksuun.