Yrittäjästä palkansaajaksi
Palkansaajan työssäoloehtoa voi kerryttää vain palkansaajakassan jäsenenä. Yrittäjäkassan jäsenenä et voi kerryttää palkansaajan työssäoloehtoa.
Jos aloitat kokoaikaisen palkkatyön, sinun kannattaa liittyä palkansaajakassan jäseneksi välittömästi työn alettua. Kun vaihdat kassaa heti tilanteen muuttuessa, mahdollinen päivärahaoikeutesi pysyy voimassa katkotta jälkisuojapäivärahalla. Palkansaajan työssäolo- ja vakuutusehto on 26 viikkoa.
Jos siirryt palkansaajakassaan ja jäät työttömäksi ennen kuin olet ehtinyt täyttää palkansaajan työssäoloehdon, palkansaajakassa voi maksaa sinulle yrittäjän jälkisuojapäivärahaa, joka määritellään Yrittäjäkassaan valitun työtulon perusteella. Jos olet saanut Yrittäjäkassasta työttömyyspäivärahaa, palkansaajakassa maksaa entisen suuruista päivärahaa enintään enimmäisaikaan oikeuttavan ajan (300, 400 tai 500 päivää). Jos myöhemmin täytät palkansaajan työssäoloehdon, työttömyyspäivärahasi määritellään uudelleen. Hae päivärahaa siitä kassasta, jonka jäsenyys on voimassa työttömyyden alkaessa. Kassaa ei voi vaihtaa työttömyysaikana.
Päivärahaoikeuden säilyminen kassaa vaihdettaessa edellyttää, että liityt uuteen kassaan kuukauden sisällä Yrittäjäkassasta eroamisesta. Jotta etuudet säilyvät uudessa kassassa, täytyy Yrittäjäkassan jäsenyyden olla kunnossa ja jäsenmaksut maksettu eropäivään asti.
Palkkatyön alkaminen ei aina tarkoita, että Yrittäjäkassasta pitäisi erota. Jos yritystoiminta keskeytyy muutamaksi kuukaudeksi päätoimisen palkkatyön vuoksi, voit jatkaa Yrittäjäkassan jäsenenä. Ilmoita kuitenkin kirjallisesti muutoksesta Yrittäjäkassaan jäsenmaksujen tarkistamista varten. Jos saat Yrittäjäkassasta päivärahaa, voit myös olla palkkatyössä menettämättä Yrittäjäkassan päivärahaoikeutta.
Lisätietoja palkansaajakassoista saat Työttömyyskassojen yhteisjärjestöstä.