Aloitin palkkatyön, pitääkö minun vaihtaa kassaa?

Jos toimit päätoimisena palkansaajana, sinun kannattaa siirtyä johonkin palkansaajakassaan, jotta sinulle alkaa kertyä palkansaajan työssäoloehto. Palkansaajan työssäoloehto on 1.9.2024 saakka 26 kalenteriviikkoa. 2.9.2024 lähtien palkansaajantyössäoloehto on 12 kalenterikuukautta. Palkansaajakassaan voi liittyä, jos on palkansaajan työssäoloehdon täyttävässä työssä. Palkansaajakassoja on Suomessa 13 ja niiden yhteystiedot löytyvät Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön sivuilta.

Yrittäjäkassassa kerrytetty päivärahaoikeus voi säilyä voimassa palkansaajakassassa siihen asti, kunnes palkansaajan työssäoloehto on täyttynyt. Siirtyessäsi yrittäjyydestä palkkatyöhön ja liittyessäsi palkansaajakassaan varmista, että jäsenmaksusi Yrittäjäkassaan on maksettu eropäivään saakka. Jotta kerryttämäsi ansioturva säilyy kassasta toiseen siirtyessäsi, kassajäsenyyksien väliin ei saa jäädä yli kuukauden vakuuttamatonta jaksoa.

Näin yrittäjänä kerrytetty työssäoloehto säilyy palkansaajakassaan siirtyessä:

  • Jos olet kerryttänyt yrittäjän työssäoloehdon ja sinulle on maksettu päivärahaa Yrittäjäkassasta, työssäoloehto säilyy palkansaajakassassa niin kauan, kunnes täytät palkansaajan työssäoloehdon. Mikäli olet kerryttänyt yrittäjän työssäoloehdon ja sinulle ei ole ehditty maksaa päivärahaa, sen vuoksi että sinulle on asetettu myyntivoiton jaksotus, työssäoloehto säilyy palkansaajakassassa niin kauan, kunnes täytät palkansaajan työssäoloehdon.
  • Jos olet kerryttänyt yrittäjän työssäoloehdon, mutta sinulle ei ole maksettu päivärahaa Yrittäjäkassasta, työssäoloehto säilyy palkansaajakassassa niin kauan, kun se mahtuu viimeisimmän 48 kuukauden sisälle työttömyydestä laskien. Yrittäjän työssäoloehto on viimeisin 15 kuukauden jakso Yrittäjäkassan jäsenenä, jolloin olet toiminut yrittäjänä ja ylläpitänyt riittävän suuruista vakuutustasoa

Jos aloitat päätoimisen palkkatyön, lähetä liittymislomake palkansaajakassaan. Suosittelemme valtuuttamaan uuden kassan erottamaan sinut Yrittäjäkassasta. Tällöin jäsenyyteen ei tule katkosta ja säilytät oikeuden mahdolliseen yrittäjän jälkisuojapäivärahaan. Mikäli haluat, voit myös toimittaa itse kirjallisen eroilmoituksen Yrittäjäkassaan. Eroaminen käy helpoiten täyttämällä erolomake kassan verkkosivuilla. Vapaamuotoisen eroilmoituksen voit tehdä myös sähköpostilla.  Jotta oikeus etuuksiin säilyy, täytyy Yrittäjäkassaan jäsenyyden olla kunnossa ja jäsenmaksut maksettu eropäivään asti. Uuteen kassaan liittymisen täytyy tapahtua kuukauden sisällä Yrittäjäkassasta eroamisesta.

Palkkatyön alkaminen ei aina tarkoita, että Yrittäjäkassasta pitäisi erota. Jos yritystoiminta keskeytyy muutamaksi kuukaudeksi päätoimisen palkkatyön vuoksi, voit jatkaa Yrittäjäkassan jäsenenä. Ilmoita kuitenkin kirjallisesti muutoksesta Yrittäjäkassaan jäsenmaksujen tarkistamista varten. Jos saat Yrittäjäkassasta päivärahaa, voit myös olla palkkatyössä menettämättä Yrittäjäkassan päivärahaoikeutta, mikäli kyse on osa-aikatyöstä tai alle kaksi viikkoa kestävästä kokoaikatyöstä.

Huomaa, että Yrittäjäkassan jäsenenä ei voi kerryttää palkansaajan työssäoloehtoa.