Laura Salonen är Finlands modigaste företagare

Kuvassa Laura Salonen

I juni ordnade Företagarkassan för sjätte gången en webbtävling, där man sökte Finlands modigaste företagare. Enligt kassachef Merja Jokinen ville man hitta en modig, idérik och okuvlig kämpe, som inte ger upp, tröttnar eller lyssnar på skeptikernas avtrubbande åsikter. Inte ens i coronatider. Bluesmusikern och företagaren Erja Lyytinen har agerat som ansikte för kampanjen.

– Tävlingen samlade över hundra välmotiverade förslag, men den här gången ville vår tävlingsjury belöna en företagare som på ögonblickets ingivelse blev osthandlare, precis innan coronan slog till. Hon gjorde det för att hon ville att ostbutiken i Gamla Saluhallen i Helsingfors skulle få fortsätta. Hennes modiga inställning, kreativitet, uthållighet och innovationsförmåga övertygade vår jury. Årets modigaste företagare är Laura Salonen, Juustoansa Oy, säger Merja Jokinen, och fortsätter  

– Laura satsar fullt på det hon håller på med och inte ens coronan kunde rubba hennes järnhårda inställning. Hon ställde bl.a. upp med osttaxi, och lyckades hålla företaget flytande när kunderna försvann till följd av förra årets coronarestriktioner.

Laura Salonen – numera Sjundåbo – driver en stenfotsbutik och blev väldigt rörd och glad när hon fick veta att hon hade blivit vald.

– Det här var en fin överraskning. Det känns förstås bra att få utmärkelse för sitt arbete, även om jag inte hade väntat mig det, säger den lyckliga vinnaren.

– De senaste 1,5 åren som företagare har bjudit på tuffa tider – coronan slog till och påverkade kundernas beteende. Min vardag som företagare har krävt enorma satsningar på nyutveckling, snabba reaktioner, prövning, ibland till och med i lite äventyrlig anda, massor av arbete, åtaganden och misslyckanden likaså. Jag har trots allt försökt gå framåt i positiv anda, även om det har varit psykiskt påfrestande, säger Salonen.

Ett hopp ut i det okända

Laura Salonen startade som företagare i en helt annorlunda världssituation, och att hoppa in på en ny bana och bli företagare var redan en stor livsomställning i sig. Gamla Saluhallen i Helsingfors hör till stadens mest kända besöksplatser för turister och bofasta likaså, och är därför en väldigt krävande plats för en ny företagare.

– Det såg så lovande ut vid starten att jag efter drygt två månader flyttade Juustoansa till en dubbelt större men dyrare butikslokal. Coronan slog till precis när jag hade fått min verksamhet i gång på riktigt. Jag försöker låta bli att oroa mig för att misslyckas och jag vågar testa allt möjligt. Det underlättar att man som företagare ansvarar bara för sig själv när man prövar olika saker. Därför kan jag förverkliga de galnaste idéerna utan större kommittébetänkanden, säger Salonen, och fortsätter.

– Sociala medierna har varit livsviktiga för Juustoansa och för mig personligen när jag har byggt upp företagets varumärke och välkändhet. Juustoansas some-samfund har också stöttat mig under psykiskt tunga perioder och jag upplever samfundets medlemmar som en sorts sparrare som ger direkt feedback.  Juustoansas fans är lika med Juustoansa. Vårt goodwill brand och samfundet har klarat av coronatiden tillsammans hand i hand, säger Salonen med känsla i rösen.

Arbetsmotivation ur företagarverksamheten

Innan hon blev företagare arbetade Laura Salonen som alltiallo inom medie- och kommunikationsbranschen. Hon var rädd för att misslyckas och levde bara för sitt arbete.

– I mitt f.d. liv, alltså före Juustoansa, var jag hela tiden upptagen, trött och stressad – och värst av allt, aldrig riktigt närvarande någonstans. Jag var rädd för att misslyckas. Jag tänkte alltid på framtiden eller grubblade på vad som har varit, men var aldrig närvarande i nuet.

– Då levde jag för mycket för arbetet. Jag funderade inte just på mitt liv, mest bara på mitt arbete. Som företagare har jag fått ett mera balanserat liv. Jag är lycklig över den här karriären och arbetet jag får göra. Jag känner mig mycket privilegierad över att få glädja andra i mitt arbete.

– Ett stort tack för den här utnämningen och för möjligheten att arbeta som företagare går till min familj. Utan dem hade jag nog kanske gett upp när det var som svårast. Nu ser jag varje morgon fram emot att få arbeta för mitt företag och mina anställda i ett stimulerande klimat. Så där lagom djärvt, eftersom utnämningen ju kräver sitt, säger Laura Salonen, lycklig vinnare av titeln Modigaste Företagaren 2021, med glimten i ögat.

I årets tävling ville Företagarkassan också ge hederserkännanden till inspirerande företagare. Hederserkännandena gick till följande:

MiiaMatilda Oy

Taina Joki-Sipilä

Reijo Joki-Sipilä

Piece Of Jeans Oy

Moona Kansanen